Hommikusöök – kas ja mida peaks sööma?

Autor: Irina Tamme / Toitumisnõustaja / Toitumise ja tervise õppejõud
Hommikusöök on toidukord, mille olulisusest räägitakse sageli, kuid sama tihti jääb see siiski vahele – kas kiirustamise, hommikuse isutuse või lihtsalt harjumuse puudumise tõttu. Ometi mängib hommikune toidukord märkimisväärset rolli nii meie energiatasemes, meeleolus kui ka üldises tervises. Selles postituses toon välja, miks hommikusööki tasuks süüa, kuidas seda harjumuseks saada ja milliseid valikuid võiks eelistada, et päev algaks võimalikult energiliselt ja tasakaalustatult.
Miks on hommikusöök vajalik?
Öösel me ei söö, seega on keha mitmeid tunde paastunud. Hommikul vajab organism kütust, et stabiliseerida veresuhkur, käivitada ainevahetus, toetada aju tööd ning asuda tegutsema. Hommikusöögi vahele jätmine võimendab sageli energiapuudust ja keskendumisprobleeme, põhjustab suuremat ärrituvust ning võib viia hilisema ülesöömiseni. Paljud inimesed tunnevad end lõunasöögi ajal ülimalt näljasena või tekivad magusaisud – sageli just seetõttu, et hommikul jäi toit söömata ja veresuhkru tase langeb liiga madalale.
Hommikusöök annab kehale signaali, et päev on alanud. Sellega aktiveeruvad seedimine, hormooniregulatsioon ja energiakasutus. Regulaarne hommikusöögi söömine võib aidata säilitada kehakaalu või seda langetada, kui see on eesmärk, sest veresuhkru kõikumised vähenevad ning hilisemad söömasööstud jäävad olemata. Tasub mõelda sellele, et sööma peab igal juhul ja organism vajab energiat eelkõige päevasteks toimetusteks, mitte õhtul hilja, kui on juba niisama olemise ja puhkamise aeg.
Aga kui hommikuti pole isu?
Hommikune isutus on väga levinud ning sageli on selle taga eelmisel õhtul söömine. Kui süüa õhtuti liiga hilja või liiga toekalt, mõjutab see otseselt hommikust söögiisu. Öösel aeglustub loomupäraselt seedetrakti töö, kuid raske või liialt hiline õhtusöök sunnib magu ja soolestikku töötama veel kaua pärast uinumist. Selle tulemusel ei pruugi magu hommikuks olla tühjenenud ning täiskõhutunne püsib, mis vähendabki isu. Samal ajal nihkub hormonaalne tasakaal – näljahormoon greliin ei tõuse, sest keha tajub, et energiat on veel varuks, küllastustunde hormoon leptiin püsib kõrgemal ning veresuhkur ja insuliin võivad olla endiselt kõikuvad. Lisaks võib hiline söömine halvendada und, mis omakorda mõjutab söögiisu reguleerivaid hormoone ja tekitab hommikul ebamugavustunnet ning isutust, kuid hilisemaid isusid magusa ja rasvase järele. Kokkuvõttes ei saa keha öösel vajalikku „taastumispausi“, mistõttu ei käivitu hommikune loomulik näljasignaal – ja just see on põhjus, miks liiga hiline või raske õhtusöök tekitab hommikust isutust.
Kui soovid hommikust söögiisu taastada:
- Liiguta õhtusöök varasemaks – magamamineku ja söömise vahele võiks jääda 3–4 tundi
- Vähenda õhtusöögi portsjonit – proovi süüa õhtul väiksem portsjon kui hommiku- või lõunasöögiks
- Tee õhtuti kergemad valikud – näiteks supp, salat või valguallikas (liha, kala, kodujuust) köögiviljadega
Kuidas end hommikusööki sööma harjutada?
Ideaalis võiks hommikusöök olla söödud 1–2 tunni jooksul pärast ärkamist. See aitab tagada, et veresuhkur ei lange liiga madalale ning energia ei hakka kõikuma. Kui ärkad väga vara või sul ei ole üldse isu, on ka väike amps alustuseks hea – oluline on anda kehale natukenegi energiat ning seedimine tööle panna. Ning siis võibki veidi hiljem süüa korralikuma hommikusöögi. Kui hommikune söömine pole sinu jaoks loomulik ja sa pole seda varem teinud, alusta väikeste sammudega. Harjumuse kujundamine ei tähenda, et peaksid kohe täisportsu sööma.
Proovi näiteks süüa:
- mõned ampsud Kreeka jogurtit või maitsestamata kohupiima marjadega
- pisike portsjon putru maapähklivõide ja seemnetega
- väike peotäis pähkleid ja tükk puuvilja
- keedumuna ja pool viilu leiba või tükike puuvilja
- pool võileiba täisteraleiva, singi ja juustuga
Mõne aja jooksul keha kohaneb ja hommikune isu hakkab loomulikult kasvama. Seejärel saad portsjonit suurendada ja panna kokku juba täisväärtuslikuma toidukorra, lisades ka erinevaid köögivilju.
Kas puder läheb otse kõhupekki?
Mõni aeg tagasi tekitas Eestis elavat arutelu väide, et puder läheb otse kõhupekki. Tegelikult ei ole probleem otseselt pudrus – võimalik, et selle väitega oli kaudselt mõeldud tasakaalustamata putru moosiga. Sest probleemi võib tõepoolest tekitada süsivesikuterohke puder (näiteks veega keedetud ja suhkrurikka moosiga serveeritud) ilma piisavate kiudainete, valgu- ja rasvaallikata. Selline puder võib põhjustada kiiret veresuhkru tõusu ja langust, mis juba mõne aja pärast toob kaasa kiire nälja ja hilisema ülesöömise.
Seega, kui oled pudrusõber, on oluline oma puder tasakaalustada ning valida kiudainerikkad helbed. Selline puder võiks sisaldada:
- aeglaselt imenduvaid süsivesikud – täistera kaerahelbeid, tatart, kinoat
- valku – kohupiima, kreeka jogurtit, muna või (naturaalset) valgupulbrit
- rasvu – pähkleid, seemneid, maapähklivõiet, võid või oliiviõli
- kiudaineid – marju, seemneid, täisterahelbeid
Selline puder ei põhjusta liiga järsku veresuhkru kõikumist ning hoiab kõhtu kauem täis. Seega puder ei lähe kõhupekki, kui see täisväärtuslik ja tasakaalus.
Mida süüa hommikusöögiks?
Nagu juba eelnevast võib järeldada, on hea hommikusöök selline, mis on tasakaalus ehk sisaldab nii süsivesikuid, valke kui ka rasvu ning lisaks ka kiudaineid. Võid alati olla loov ja panna endale just meelepärase hommikusöögi kokku. Kasuta näiteks:
- valguallikaid – muna, kreeka jogurt, kohupiim, sink, kodujuust, küpsetatud liha, hummus, kala, tofu, tempeh, väherasvane juust
- kiudaineid ja aeglaselt imenduvad süsivesikuid – täistera leiva- ja saiatooted, täistera pudruhelbed, lisatud suhkruta granola, puuviljad, marjad
- rasvhapete allikaid – avokaado, pähklid, seemned, oliiviõli, või, rasvane kala, juust
Seega hea mõte võiks olla täistera kaerahelbepuder kreeka jogurti, marjade ja tšiia seemnetega, täisteraleivast võileib hummuse ja kanaliha või avokaado ja munaga ning köögiviljadega või hoopiski omlett brokoli ja lõhega. Ei tasu unustada ka vedelikku ning alustada päeva klaasi veega.
Kui hommikusöögi valmistamiseks on liiga kiire
Iga hommikusöök ei pea olema aeglane ja peenelt serveeritud. Tiheda graafiku korral võid kasutada kiireid lahendusi ning nautida hommikusöögi valmistamist näiteks nädalavahetusel. Kui hommikuti on väga kiire, siis valmista hommikusöök võimalusel juba eelmisel õhtul. Selleks sobivad näiteks:
- Üleööpudrud – sega kaerahelbed jogurti/piima, marjade/puuviljatükkide ja seemnetega purki.
- Munamuffinid – küpseta muna ja köögiviljade segu muffinivormides valmis, hoia külmkapis.
- Võileivad – täisteraleib koos valgu- ja rasvaallikaga (nt sink + juust või hummus + kanaliha) ja köögiviljadega.
- Keedumuna ja puuvili
Kuid tegelikult on ka palju variante, mis valmivad vaid paari minutiga:
- jogurt + marjad + pähklid
- puuviljad + pähklid või keedumuna (kui eelnevalt valmis tehtud)
- täisterasepik + graavilõhe
- rukkileib + (kodu)juust

Hommikusöök on investeering oma heaolusse
Hommikusöök ei ole lihtsalt eine, vaid harjumus, mis mõjutab tugevalt sinu heaolu. Tasakaalustatud hommikusöök toetab stabiilset energiataset, keskendumisvõimet ning aitab hoida tervislikku kehakaalu. Kui hommikuti pole isu, tasub vaadata üle oma õhtusöögi aeg ja seda korrigeerida ning alustada kasvõi väikestest ampsudest. Oluline on olla alati orienteeritud lahendustele ning leida sobivad võimalused ka kõige kiirema graafiku korral. Selleks tuleb lihtsalt valida õiged toidud ja natuke ette planeerida. Hommikusöök ei pea olema keeruline ja perfektne, kuid see peaks tulema läbi järjepideva harjumuse, olema tasakaalus ja toetama sinu heaolu.

